WILLIAM J. SCOTT
ATTORNEY GENERAL
STATE OF ILLINOIS
SPRINGFIELD

‘October 24, 1977

' FILE NO, §-1303

MEETINGS:

City Council - Requirement
of Open Meetings PFor "Quagi-
Adjudicative" Session

Honorable Thomas J. Difanig
State's Attorney
Champaign County '
Urbana, Illinois 61801

Dear Mr. Difanis:

of the mayox w ick clogsed a local massage parlor for violations
of city ordinances". Your question iz whether such meetings

are allowed to be closed because of their “quasi~adjudicative"
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netnre. 1 conclude that they are not, | |

It ehould be noted in the first place that section
3-11-9 of the Illinois Municlpal CGde (111. Rev. Stat. 1975,
, ch. 24. par. 3-11-9), applioable to municipalities with
commission or managerial form of government. states that:

"The city council shall consist of the

mayor and aldermen. It shall sit with open

.doors. It shall keep a journal of its own

‘proceedings.”
Although there ete no cases interpreting the ““"open doors"
' requirement, it seems clear and unequivocal except as
impliedly modified by exoeptions in’ the 0pen Meetings Act.

Also relevant is section 5-3-6 of the Illinois
Municipal Code (Ill. Rev. Stat. 1975, ch. 24, par. 5-3-6),
which applies to cities with the manegeriai_form of govern-
ment such as Champaign. This section states: |

"The powers of the .council or board shall

be purely legislative except as may be other-

wise provided by any other act or by any article

of this Code other than Articles 3 or 4. * % & v
No other statute appeare to provide for the sitting of a_city'
council as a "quasi-judicial® body. See generally, artieie Iz
of the Municipal Code (Ill. Rev. Stat. 1975, ch. 24, par.
11~1—1.g§o§gg.). entitled "Corporate Powers and Funotioneﬁg
Thus, the:meetings of the council come within the plain terms
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of section 2 of "AN ACT in relation to meetings" (Ill. Rev.
stat. 1976 Supp., ch. 102, par. 42) which provides:

'*All meetings of any legislative, executive,
administrative or advisory bodles of the State,
counties, townships, cities, villages, incorpora~-
ted towns, school districts and all other munieipal
corporations, boards, bureaus, committees or
comnissions of this State, and any subasidiary
bodies of any of the foregoing including but _
not limited to committees and subcommittees which
are supported in whole or in part by tax revenue,
or wvhich expend tax revenue, shall be public
meetings, * % % * ;

The same section preéides a number of exceptions:

“ %« % % (a) collective negotiating matters between
. public employers and their employees or repre-
gentatives, ' (b) deliberations for decisions of
‘the Illinois Commerce Commission and the Illinois
parole and Pardon Board, (c) meetings where the
acquisition of real property is being considered,
or where a pending court proceeding against or on
behalf of the particular governmental unit is
being considered, but no other portion of such
meetings may be closed to the publie, (4) grand
and petit jury sessions, (e) where the constitu-
tion, provides that a governmental unit can hold
gsecret meetings, (£f) meetings at public insti-

" tutions of higher éducation relating to campus
 gecurity or to the safety of staff and students,
and (g) that portion of State Investment Board

meetings where the sale and/or purchase of
securities and/or investment contracts is to be.

considered. * # & *
It is evident that none of these exceptions applies

to the meeting of the city council that you have described.




Honorable Thomas J. Difanis ~ 4.

The second patgg:aph_of'the gection prpvides a few further
limitations on the scope of the open meetings requirement,
bnt obviously none of thém applies élther. Under the maxim

"expressio hnius est exclusio alteriﬁs". the General Assembly's

 1isting of these exceptions implies that no others shéuldi

be allowed., As the court pointed out iu_;;!}nois-maﬁs_ggbad-

casters Ass'n v. City of springfield (1975), 22 Ill. App. 24
226, 228: | | |
" % % & The plain 1anguagé of the open meétings
law says public bodies * * * must meet publicly
uiiless they are authorized by statute to hold
closed sessions in certain instances; the excep-
‘tions allowing closed meetings are few and must
be narrowly construed because they dexogate the
general policy. of open meetings.
‘v,**‘* C ‘ "
since meetings such as the'oné you describe do not come within
any statutory exception)'they should_bé open to the public.

Very truly yours,

ATTORNEY GENERAL




